Adam Olsson

Garderoben är en möbel med en uträknad tanke om att hålla ordning, gömma undan och strukturera. Men den är också en rumslig gestaltning av normer, vad får synas och vad måste döljas? Inom queerteorin symboliserar den spänningen mellan privat och offentligt, norm och avvikelse. En plats där identiteter ständigt förhandlas, där tryggheten är skör och tillhörigheten villkorad.
Här har queera semiotiska tecken, både historiska och samtida, agerat som verktyg för att förändra strukturen i både sin fysiska form och symboliska mening. Genom subtraktion och abstrahering har symbolerna omvandlats till fysiska ingrepp och iterativa formexperiment.
Resultatet är en samling och sammansättning av dessa iterativa fragment. En samling där traditionella dikotomier så som in/utsida, fram/baksida, synlighet/osynlighet, bryts upp och blir förhandlingsbara. En materialisering av en kritisk reflektion över hur vardagliga objekt fungerar som bärare av implicita maktordningar. Med en förhoppning att öppna upp för en bredare diskussion kring vad objekten runt oss kommunicerar, oavsett om vi märker det eller ej.

