Kandidatprogram

Textil

Utställning: 14–23 maj på Konstfack


Om Textil

Med ett textilt språk låter årets avgångsstudenter det personliga bli allmängiltigt. Genom sig själva, sina material och tekniker, utforskar de frågor om vår värld och om vad det innebär att vara människa idag.

Var kommer vi ifrån? Hur har saker gjorts före oss? Vem har lämnat spår, och varför? Hur förhåller vi oss till arv? Vad kan vi lita på? Var finner vi tröst? Hur kan vi existera hållbart? Hur kan vi förmedla kraftfulla budskap, även viskandes? Studenterna söker svaren i kärleken, skönheten, omsorgen, poesin, nyfikenheten och fantasin. Genom detta låter de oss möta oss själva och varandra. Det ger oss förmåga att se och förstå bortom det uppenbara, bortom traditionella gränser. Drömmar och sanningar vävs samman, skiftar mellan fysisk vakenhet och hantverklig immaterialitet.

Att arbeta med samtida textil är också att föra en dialog med historien – att lyssna och se till det som redan gjorts, att förstå andras avtryck, och därigenom låta nya sammanhang växa fram. Genom alla trådar, mönster och material skapas nya minnen, erfarenheter och förhoppningar. Perspektivet förskjuts beroende på var vi står; det vi ser förändras i relation till vår position, vår tid, vår blick. I en tid då världen känns opålitlig, där sanningar ständigt förvrängs, söker vi något att hålla fast vid – något fysiskt taktilt, beständigt och samtidigt föränderligt.

Textilen och konsthantverket utvecklas genom modet att tänja på gränser, omdefiniera tekniker och förändra vår syn på dem. Våra studenter utforskar både traditionens rötter och möjligheterna i det experimentella. Årets studenter skapar nya uttryck och låter textilen tala – om dåtid, samtid och framtid.

Elsa Chartin
Lektor i konsthantverk med inriktning mot textil och programansvarig för kandidatprogrammet Textil