Visuell kommunikation
Jag läser Richard Sennetts bok Together. Sennett menar att ”tillsammans” är ett hantverk, där endast övning ger färdighet. Problemet, enligt författaren, är att vi så sällan behöver öva oss på detta ”tillsammans” idag och därför är på väg att förlora varandra. Som en lösning och en väg tillbaka tar han upp görandet och visar hur praktiskt arbete, sida vid sida, kan skapa gemenskap och överbrygga skillnader.
De flesta som söker vårt masterprogram anger tid och utrymme som motiv. Lika många nämner längtan efter ett sammanhang. I år har flera av avgångsstudenterna utnyttjat möjligheten att själva bjuda in grupper och skapa nya sammanhang.
Studenterna vill prata om samtiden. Omfamna den och besvärja den. Konstfack är en plats där vi kan sitta bredvid varandra och arbeta med händerna, prata med händerna och prata genom händerna – berätta för varandra om hur det är att vara människa, fantisera tillsammans om framtiden – och samtidigt bidra till den.
Sara Teleman
Professor i illustration
Visuell kommunikation är ett ämne och en praktik som bygger på vår i det närmaste universella förmåga att tolka, känna empati med och förstå genom det vi ser. Visuellt språk och visuell mening förändras och utvecklas ständigt. Och Visuell kommunikation bidrar till och svarar på detta. När verktygen och villkoren för visuella kommunikatörer finns överallt och med en konstant bakgrundston om att ”vi” står inför att bli inaktuella, blir var och hur vi ska utöva vår praktik en angelägen fråga. Vi måste utvecklas, men i mänsklig takt.
Som svar på våra studenters examensarbeten i år föreslår jag att V i Visuell kommunikation står för Vulnerable – sårbar. Sårbara kommunikatörer utövar sin praktik från en plats av uppriktighet och engagemang och hanterar personliga insikter och narrativ kring exempelvis maskulinitet, body shaming, invandring eller en önskan att omorientera en typografisk praktik mot konsthantverk, där AI är en assistent. Parallellt med denna upplevda sårbarhet finns det mod studenterna visar i sina årslånga undersökningar och en rad metoder som har lett dem till denna punkt under det senaste året – en punkt som är en början inte ett slut.
Patrick Lacey
Professor i visuell kommunikation med inriktning grafisk design