Paulina Fahlström

Intill Karlaplan, på Skeppargatan 60, gömmer sig biografen Fågel Blå på Östermalm. Med en historia som sträcker sig nästan 100 år tillbaka i tiden, är Fågel Blå klassad som en av Sveriges äldsta biografer. Trots sitt historiska värde är biografen relativt okänd, och besökarna få. Hur aktiverar jag med hjälp av inredningsarkitektur och möbeldesign denna kulturella och historiska byggnad, till en kulturell samlingsplats för biobesökare? Och hur bevarar jag platsen och rummets historiska värden, utan att demolera den?
I mitt gestaltningsförslag fokuserar jag på att skapa en rumslighet, där besökare inte bara är passiva åskådare utan även aktiva deltagare. Möblerna och inredningens design, med sin själ och sina små överraskningar, bidrar till att skapa en atmosfär där besökare inte bara passivt upplever filmen, utan också interagerar med rummet och med varandra. Genom att skapa en miljö som bjuder in till socialt samspel, aktiveras platsen till mer än bara ett biobesök – den förvandlas till en hel upplevelse, som engagerar både individen och kollektivet.
I mitt examensarbete undersöker jag därför hur inredning kan skapa emotionella band mellan möbler, rum och användare genom dolda detaljer och interaktiva element. Jag utforskar begreppet gömmor – subtila arkitektoniska inslag som uppmuntrar till upptäckt och återbesök. Dessa fungerar som rumsliga påskägg och erbjuder besökaren små överraskningar och referenser, som fördjupar relationen till platsen. Genom att integrera dessa i mitt inredningsförslag, skapar jag en miljö där det taktila och visuella samspelet får besökaren att knyta an till rummets historia och atmosfär.