Viggo Flyborg

Historiskt var sömn en kollektiv handling, anpassad efter naturens rytmer. Med industrialiseringen förändrades vårt sätt att vila – arbetslivet krävde en sammanhängande nattsömn, och sovrummet blev en privat sfär. Idag är sömn starkt kopplad till prestation, och bristen på återhämtning leder till stress och utmattning. Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är den främsta orsaken till långtidssjukskrivningar i Sverige, samtidigt som trötthet blivit något vi döljer.
Vila är privatiserad och accepterad endast i hemmet, bakom stängda dörrar. Att sova offentligt anses avvikande, vilket osynliggör den trötthet och stress som många upplever. Men vad händer om vi integrerar vila i stadsrummet?
Jag vill utforska nya sätt att möjliggöra offentlig återhämtning, genom att skapa vilomoduler där människor kan ta korta pauser utan att känna sig utsatta. Genom att förändra synen på sömn, kan vi ifrågasätta de system som gör oss utmattade och skapa en kultur där vila är en självklar del av vardagen, oavsett plats.